NISTELRODE – Als Mientje Koenen in 1987 niet op het idee was gekomen om bij de toenmalige gemeente Nistelrode en de parochie langs te gaan om een opstartkapitaaltje te vragen voor de realisatie van een Wereldwinkel, zou deze in 1991 ook niet het levenslicht hebben gezien laat staan, dik 28 later, als geheel zelfstandig en totaal gerestyled de deuren voor het publiek te heropenen. Maar daarop moet nog even gewacht worden…

Voor diegene die het concept Wereldwinkel niet kent: Wereldwinkel is een progressief geïnspireerde commerciële en ideële instelling, die zich inzet voor de handel in producten uit ontwikkelingslanden. De producten worden door gecertificeerde importeurs, voor eerlijke prijzen ingekocht. Zo ook bij Wereldwinkel Nistelrode; ook al is deze nu zelfstandig. Anja Fleischeuer legt uit: “Wij mogen ons Wereldwinkel blijven noemen mits we een bepaald percentage gecontroleerde producten verkopen. Ook mogen we duurzame- of streekproducten verkopen mits de producenten daarvan een gedeelte van de winst investeren in de Derde Wereld.”

Wist je dat bedrijven bij Wereldwinkel Nistelrode ook fairtrade koffie en thee kunnen bestellen? Je kunt er sowieso veel bestellen dus als iets niet in de winkel voorradig is geen nood; vraag het de vrijwilligers van Wereldwinkel Nistelrode en dan zien zij wat ze voor je kunnen doen! Ook ben je bij Wereldwinkel Nistelrode op het juiste adres voor het laten samenstellen voor mooie pakketten, groot en klein.

Hip
Alhoewel er de laatste tijd veel Wereldwinkels in de regio hun deuren hebben moeten sluiten, is Wereldwinkel Nistelrode een gezonde onderneming die nog vele jaren vooruit kan. “Dat zijn we nu dus vorm aan het geven met onder andere een totale restyling van de winkel, een nieuw logo en een nieuwe website. We willen de winkel hipper en aansprekender maken en we willen graag ook die mensen trekken die het concept Wereldwinkel nog niet kennen”, legt Anja uit. Mientje beaamt dit en vervolgt: “Als je nog nooit in een Wereldwinkel bent geweest ken je het ook niet, en dat is jammer want elk product is uniek en heeft een verhaal. Oorspronkelijk kwamen de meeste producten uit Zuid-Amerika, daarna kwamen Afrika en Azië erbij. Vroeger dachten mensen trouwens zelfs dat wij tweedehands spullen verkochten!”

Eerlijke handel
Wat ook anders is ten opzichte van vroeger is dat nu de lokale ondernemers uit Derde Wereldlanden producten voor ons, mensen uit het Westen, als het ware op bestelling maken. “Zij krijgen te horen wat voor soort artikelen en in welke kleuren bij ons ‘in’ zijn en die maken zij vervolgens. Het is dus niet zo dat de Wereldwinkels maar moeten afwachten wat er geproduceerd wordt en wat er uiteindelijk in de schappen komt te liggen, het is juist net andersom”, weet Anke van Rijswijk en vervolgt: “Artikelen die wij inkopen zijn gemaakt onder werkomstandigheden naar maatstaven van daar en die wij proberen te verbeteren, waarbij onder andere de producenten een eerlijk loon krijgen en er geen sprake is van kinderarbeid en uitbuiting.”

Feestelijke opening
Op 31 januari om 11.00 uur gaat Wereldwinkel Nistelrode weer open na een tijdje dicht te zijn geweest en dat wordt op genoemd tijdstip feestelijk gevierd met genodigden. Een uurtje later is vervolgens iedereen van harte welkom om een bezoekje te brengen aan dé fairtrade shop van Bernheze en omgeving om onder andere het nieuwe interieur, dat deels door Wereldwinkel Heesch geschonken is, te komen bewonderen. Ook kan er genoten worden van de mooie klanken van het Afrika-Enga koor dat op deze bijzondere dag natuurlijk niet mag ontbreken. En lijkt het je leuk om je als vrijwilliger aan te sluiten bij het team van Wereldwinkel Nistelrode? Vrijwilligers zijn meer dan welkom!

Kom eens langs en laat je informeren over de mogelijkheden.

Bij deze een grote dank aan Stephan van de Wijngaard uit Volkel die voor het timmerwerk tekende, Brigitte Koenen die de inrichting van de winkel op haar schouders neemt en aan Toon schilderwerken die garant staat voor het schilderwerk in de winkel. En natuurlijk ook al onze vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om er wat moois van te maken.