Een beetje geluk, dat kan iedereen op dit moment wel gebruiken. Bonequinhas gelukspoppetjes worden gemaakt in Brazilië. Draag je er een op je hart, dan zorgt het voor gezondheid. Met een gelukspoppetje in je portemonnee zul je minder geld uitgeven, maar ook in de auto zorgt het poppetje voor bescherming. Zit het gelukspoppetje in je broekzak? Dan ontvang je veel passie!

De Braziliaanse Nilza Bezerra maakt al bijna haar hele leven gelukspoppetjes. Ze is getrouwd met en heeft twee zonen. Nilza heeft geen opleiding gehad, maar ontdekte haar talent voor naaien. Ze maakte een ‘bonequinha da sorte’ (gelukspoppetje) en begon die aan vriendinnen te verkopen. Ze verkocht 20 stuks per maand, maar dat was niet genoeg om rond te komen.

In 2001 kwam Barbosa Fair Trade in contact met Nilza en ze ontving haar eerste grote order van 3.000 gelukspoppetjes! Nilza was natuurlijk erg enthousiast over deze mogelijkheid en momenteel is het succes van Nilza’s gelukspoppetjes enorm. Op dit moment werken er 67 vrouwen voor haar. Ook Nilza’s man, Robson, heeft zijn werk als metselaar opgezegd en helpt Nilza full-time. Elke maand worden er meer dan 12.000 gelukspoppetjes gemaakt. Het gelukspoppetje wordt gemaakt in 13 stappen, en elke vrouw is verantwoordelijk voor een onderdeel. Zo maakt bijvoorbeeld één vrouw de hoedjes en een andere vrouw de rokjes. De vrouwen werken vanaf huis en kunnen zo het huishouden makkelijk combineren met hun werk.

Barbosa Fair Trade is erg trots hoe Nilza de kans heeft gezien om niet alleen haar levensomstandigheden te verbeteren, maar ook die van de andere vrouwen uit Gravatá. De gelukspoppetjes zijn er in verschillende varianten: mannetjes, zwangere vrouwtjes, voetballertjes en bruidsparen. De gelukspoppetjes brengen veel geluk aan de producenten in Brazilië maar ook aan de consumenten in Nederland.